sistema
Graviditet og livet som mor

Så er der mos på menuen!

Da Jordan ramte de 4 måneder, fik vi grønt lys af sundhedsplejersken, til at starte op på grød og mos. Noget vi virkelig havde glædet os til! En milepæl, kan man vel nærmest kalde det. Entusiastisk og spændt, kørte jeg i Rema1000 og købte alverdens lækre grøntsager, som skulle blive til lækker babymos. Du kan derfor få inspiration og ideer til mos, i dette indlæg.

Laver mosen selv

Jeg havde glædet mig helt vildt til at Jordan skulle starte op på mos, særligt fordi han havde virket enormt nysgerrig på vores mad, når vi spiste. Vi havde forinden, givet ham små smagsprøver, hvor han bare har fået lov til at sutte på madvarer. Fx kartoffel, vandmelon, en chips osv. Han blev og bliver stadig, simpelthen SÅ glad, når han får lov til at smage.

Jeg ville rigtig gerne lave mosen selv, både fordi jeg har glædet mig, men også fordi, at så ved jeg 100%, hvad jeg putter ned i hans lille mave. Det kan jeg bedst lide. Så ned i Rema1000 med mig og købe en masse lækre grøntsager og frugter, til den lille mand.

mos

Inspiration til mos

Sundhedsplejersken anbefalede sundhedsstyrelsens pdf om mos til baby, men jeg fandt den ærlig talt liiiiidt kedelig. No offense. Så jeg lånte i stedet en virkelig god bog af min søster, fra Aarstiderne! Den har flere spændende retter og der fandt jeg en masse ideer til forskellige grøntsager, som Jordan kunne smage. Det fede ved bogen er, at den har inddelt sektioner, hvor du kan se, hvad baby må spise når baby er hhv. 4 mdr, 6mdr, 9mdr og 1år. Det er SÅ smart! Du kan købe bogen lige her: Babymad fra Aarstiderne

Aarstiderne

Jeg er egentlig ikke fan af at følge en opskrift. Af en eller anden årsag, så smager maden altid mega klamt, når jeg har fulgt opskriften. (Jeg må gøre et eller andet forkert?) Så jeg har blot fået inspiration og viden om, hvor længe de forskellige grøntsager eller frugter skal koges og tilberedes, samt ideer til sammensætninger. OG jeg smager altid på mosen, inden jeg serverer den for ham. Han skal jo ikke spise noget, jeg selv ville syntes var klammo, vel.

Opbevaring af mos

Jeg havde læst mig frem til, at man kunne fryse babymosen ned, så længe man ventede med at blande fedtstof og mme i, til det var optøet og opvarmet igen. Det eneste jeg manglede var nogle beholdere. Jeg havde fået nogle enkelte af en god veninde, men syntes stadig at jeg manglede lidt flere. Derfor smuttede jeg en tur i Kop og Kande for at se, hvad de havde at tilbyde.

I Kop og Kande fandt jeg nogle fine små beholdere fra Sistema, som kunne indeholde 130ml. Fint, tænkte jeg. Det må være rigeligt, her i starten. Senere kan de eventuelt bruges i madpakken, med små snacks i. Rosiner, nødder eller whatever. Du kan se beholderne på billedet herunder og finde dem lige her: Kop og kande Sistema

Mos beholdere

Gang i køkkenet

Så gik jeg ellers i gang med at skrælle og skære ud, skylle og putte i gryder. Jeg købte lidt økologiske varer til ham. Fx æblerne og broccolien. Jeg har før fundet VOKS på mine egne æbler og det skal min søn eddermanme ikke have ned i sin lille mave! Føj du. Ellers tak. Bananen, pæren, porren og gulerødderne er ikke økologiske. Jeg er ikke sådan fanatisk med økologi, men jeg har alligevel mine grænser.

grønt mos

Jeg kogte alle grøntsagerne i den samme gryde og satte æbler og pærer over i en anden gryde. Sveskerne i en tredje gryde. Det fungerede helt fint og derefter blendede jeg grøntsager separat, i min lille minihakker. Som iøvrigt er pisse smart! Den blender lynhurtigt og det bliver så lækkert blødt og fint!

mos

Opdeling af mosen

Først hældte jeg al mosen i store bøtter – altså opdelt efter grøntsag eller frugt. Så fandt jeg mine fine små beholderen frem, og hældte mosen op i dem. På den måde kunne jeg selv bestemme, hvilke grøntsager jeg havde lyst til at blande, for at give Jordan lidt forskellige smage. Så skrev jeg navn på bøtterne og smed dem ind i fryseren. NEMT.

mos

sistema

Det fede er, at det er super nemt at tø mosen op. Jeg tager bare en enkelt bøtte ud, stiller den i køleskabet og så er den klar til dagen efter. Jordan spiser knap en 1/2 – 1 deciliter pr. måltid, så der er som regel til tre måltider i én bøtte. Jeg tager både en med grøntsagsmos op og en med frugtmos. Så bruger jeg frugtmosen som dessert. Begge portioner tilsammen, svarer til lidt under 1 deciliter. Så med alle de bøtter jeg fik lavet, var der til mange dages mos. NEMT, nemt nemt.

peter plys

Jordan elsker mosen!

Det er ingen hemmelighed, at vores søn er vild med mad. Særligt mad, som han ikke har prøvet før. Alt skal smages på, for han er simpelthen så nysgerrig, den dreng. Har han selvfølgelig sine præferencer, og jeg endte da også med, at måtte opgive broccolien igen. Den gad han simpelthen ikke at spise. Til sidst kastede han faktisk en stor portion op. Jeg er ret sikker på, at han synes det er klamt. Men så har jeg da prøvet! Det må være det vigtigste. Og det sjove er, at da jeg var gravid, kunne jeg ikke klare lugten af broccoli. Det fik virkelig min gagrefleks i gang – selvom jeg normalt ELSKER broccoli.  Jeg tænker, at det må have været Jordan, der brokkede sig indeni maven. Haha. På billedet skal han til at smage broccoli for første gang. Rigtig forventningsfuld. Haha!

Jordan Solarz

Idag er Jordan lige blevet 5 mdr og han spiser stadig lystigt af den mos jeg laver. Indtil videre har vi prøvet, kartoffelmos, porre/kartoffel, gulerodsmos, gulerod/kartoffel, broccoli, broccoli/kartoffel, spidskål/porre og sød kartoffel. Han ELSKER æble/pæremos og sveskemos. Det ryger virkelig hurtigt ned. Jeg har også lavet en frugtmos af jordbær, blåbær og mango – den har vi ikke prøvet endnu, men er sikker på at det også bliver et hit.

Det er kun fantasien der sætter grænser og så selvfølgelig restriktionerne, såsom spinat, rødbede osv. Dem kan du læse meget mere om i bogen.

Håber du fik lidt inspiration!

Tak fordi du læste med.

Vi snakkes!
Yaz.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *