Amning for en hver pris
Graviditet og livet som mor

Amning for enhver pris?

Lad os tale lidt om amning. Mit ammeforløb har været udfordret. Meget udfordret. Så hvornår vælger man om amning for enhver pris, er godt eller skidt? Og vælger man selv eller vælger andre for én? Det vil jeg gerne tale lidt om, for det er ikke nemt at undgå påvirkning udefra, når det kommer til amning.

Sår på brystvorterne

Jeg gjorde mit bedste, for at starte amningen op. Vi havde været til fødselsforberedelse hos Storkereden, hvor deres amme-ekspert Susanne, havde fortalt om amning. Jeg følte mig ret godt rustet, da jeg startede forløbet op. Desværre endte min fødsel i en 4. grads bristning, så vi blev overflyttet til sygehuset. Det kan du læse meget mere om, lige her: https://yazminsolarz.dk/en-4-grads-bristning/

På sygehuset fik jeg en masse forskellig information ang. amningen. Jeg fik fx at vide, at jeg ikke måtte “knappe” ham af, hvis det gjorde ondt. For hvis jeg knappede ham af, var det ikke sikkert at han ville få den gode mælk, som man producerer i starten. Råmælken. Så jeg blev forvirret over de mange informationer, og forsøgte at følge sygehusets råd. De måtte da vide, hvad de snakkede om!?

Amning for en hver pris

Susanne havde lært mig noget andet

Susanne fra Storkereden, havde fortalt at det IKKE skulle gøre ondt at amme og at man skulle knappe barnet af, hvis det gjorde ondt. Så min forvirring var pludselig stor. Altså jeg ligger ligesom på et sygehus. Det er rimelig autoritere personer, som jeg møder her. Dem burde jeg måske rette mig efter?

Det gjorde jeg. Og det resulterede i en forkert sutteteknik, som gav mig sår på begge brystvorter. Flot. Hvem sagde amning for enhver pris?

Gode råd fra en veninde

Til trods for de store smerter under amningen, blev jeg ved. Jeg ville have at han skulle have min råmælk, for jeg havde hørt at den var mega vigtig for barnet at indtage. En uges tid efter vi var kommet hjem, blev det simpelthen for meget for mig. Jeg var i forvejen udfordret pga. min bristning og den minimale søvn, gjorde mig enormt følsom. Jeg græd helt vildt. Nogle morgener brød jeg helt sammen og måtte overlade vores søn til Steffe, for at gå ind og sove. Det holdte jo ikke i længden! Så jeg søgte derfor råd hos en veninde, som foreslog mig ammebrikker.

Ammebrikkerne hjalp!

Ammebrikkerne hjalp helt vildt. Indenfor et par dage, var mine sår næsten helet og amningen kørte derudaf. Jeg var selvfølgelig træt og det var pisse hårdt til tider, for jeg kunne kun ligge i én bestemt stilling og amme ham. Det nemmeste er klart at sidde op. Så har man ligesom mere føling med tingene. Men det gik.. for nu. Jeg var lettet i den uges tid, for endelig var der da noget, som fungerede!

Luft i maven

Én af bivirkningerne ved ammebrikker er, at barnet højst sandsynligt udvikler luft i maven. Det gjorde han også. Desværre begyndte han at græde helt vildt, fordi luften jo trykkede nede i hans små tarme. Det var ikke til at bære og derfor ville jeg gerne stoppe igen.

Jeg var på det tidspunkt ret nervøs for, om jeg ville få sår på brystvorterne igen. Jeg overvejede kraftigt, om vi skulle begynde på modermælkserstatning, for jeg følte at jeg snart ikke kunne rumme flere nederlag. Til trods for min frygt, gav jeg det et skud. Denne gang ville jeg sørge for at knappe ham af, ved det mindste ubehag.

Brysterne var for spændte

Én hel dag, fik jeg givet ham mælk ved brystet på normal vis igen. Det gik faktisk okey. Han skulle lige vende sig til, at der ikke var nogle ammebrikker, men han elsker mad, så det tog ikke lang tid. Heldigvis! Kloge kloge barn. Hehe.

Jeg gik ind til natten med gåpåmod og regnede egentlig med, at det ville gå godt, når nu hele dagen var gået nogenlunde. Det gjorde det så overhovedet ikke! Henover natten, forsøgte jeg at give ham brystet, men hver gang han lige havde fundet en god teknik, slap han brystet igen. De var simpelthen for spændte og fyldte med mælk. Jeg måtte flere gange knappe ham af, fordi han fik forkert fat og når han endelig fandt en god stilling, var han blevet hysterisk sulten. Og så brød helvedet ellers løs. Gråd, gråd og mere gråd. Oveni min enorme træthed. Wauw. Jeg brød helt sammen næste morgen. Lige der havde jeg meget lidt lyst til amning for enhver pris.

Modermælkserstatning

Jeg var nu klar til at give modermælkserstatning et skud. Grunden til at jeg ikke havde forsøgt endnu, var fordi at jeg er laktoseallergiker og derfor er han disponeret. Den anden årsag var, at jeg konstant fik at vide alle steder, at “modermælk er altså bedst for barnet”. Selv på modermælkserstatningspakken står der, at modermælk er bedst for barnet. Omg. Give a mom a break.

Min dårlige samvittighed var enorm, da vi begyndte at supplere med modermælkserstatning. Jeg havde det SÅ dårligt med mig selv og følte mig som en rædselsfuld mor. Hvilket jo i bund og grund var total latterligt, men jeg var så mega påvirket af andres holdninger, at det satte sig hos mig.

Fuld udmalkning

Vi besluttede os for, at jeg kunne udmalke min modermælk og derfor købte vi en herre dyr elektrisk brystpumpe, fra Medela. Jeg var egentlig ved godt mod, for jeg slap for at amme rigtigt og i stedet give min mælk fra flaske, samtidig med at vi supplerede. Det gjorde at steffe kunne hjælpe mig om natten og at vi derfor begge kunne få noget mere søvn. Vi tænkte at det var en god løsning, for at få mig tilbage på sporet igen. Mit meget triste og tunge sind, var begyndt at påvirke os alle tre meget.

Brystbetændelse

Da vi valgte at supplere med modermælkserstatning, var det for at skåne mine bryster og mit psykiske velbefindende. Jeg havde virkelig brug for lidt luft og lidt medgang. Desværre skete der det, at når han ikke fik tømt mit bryst ordenligt, så udviklede jeg brystbetændelse.

Jeg vil ikke ønske for nogen mor, at udvikle brystbetændelse. Det er MEGA smertefuldt og brystet føles næsten som et åbent sår. Jeg fik 39 i feber henover nogle få timer, så det ramte mig som lynet fra en klar himmel. Igen var jeg fuldstændig ulykkelig. Jeg kunne ingenting. Det føltes som at få influenza x 2 og Steffe var nødt til at tage ham hele natten. Oven i alt det andet hun skulle sørge for. For fanden da.

Han fik hård mave

Vi blev enige om, at jeg skulle trappe helt ud af amningen. Desværre endte han med at få hård mave af Allomin Syrnet, da vi begyndte at øge dosis. Så jeg var ret slået ud, for jeg var overbevist om, at han så ikke kunne tåle modermælkserstatning. Fuck altså.. Røv, pis og lort. Jeg ville bare ikke mere nu.

Vi kørte ham igen, helt tilbage på modermælk. Vi kunne ikke bære at han skulle have så mange smerter, hver gang han skulle afføre. Jeg prøvede alt muligt. At cykle med hans ben, at massere hans mave, zoneterapi og ekstra vand i flasken. Til sidst endte vi med at køre over på et andet modermælkserstatningsmærke. Det var efter jeg havde talt med min egen mor om, hvilket mærke jeg fik som barn. Nan HA 1.

amning for en hver pris

Ammestop pille

Det viste sig, at han godt kunne tåle Nan HA 1 og jeg var SÅ lettet! Endelig tænkte jeg. Endelig kan jeg komme ud af det her amning og blive mig selv igen. Jeg tog derfor de ammestop piller, som jeg havde fået af lægen.

Jeg fik at vide, at man ikke behøvede at malke ud, når man først havde taget pillerne. Mine bryster blev dog mere og mere spændte og til sidst måtte jeg simpelthen malke ud. Det var endnu engang enormt smertefuldt. Jeg forsøgte at bevare modet, for det var jo trods alt amme STOP piller. Så lige om lidt, burde mine smerter være et overstået kapitel.

Brystbetændelse IGEN

Kraftedme om jeg ikke fik brystbetændelse en gang mere… Seriøst. Nu var det altså nok. Jeg pressede alt det ud af mit bryst jeg kunne, selvom smerterne var så forfærdelige, at tårerne løb ned af mine kinder. Det var mega ulækkert. Der kom gult, tykt mælk ud af mit bryst. Det var næsten som en betændt byld. Føj, for helved. Jeg var vred og mega ked af det. Endnu en nat lå jeg med 39 i feber og Steffe måtte tage vores søn. Hun var efterhånden ved at være en meget presset kvinde.

Forkert medicin

Det viste sig, at jeg havde fået noget penicillin som ikke kunne slå betændelsen ned. Det er altså mega vigtigt, at dèt penicillin man får, er Dicillin og ikke Pancillin. Det er kun Dicillin der kan slå brystbetændelse ned.

amning for en hver pris

Hvad så nu?

Idag er dag 5 på Dicillin og det er den sidste dag. Mine bryster føles normale igen og er kommet tilbage i samme størrelse, som før graviditeten. Gudskelov. Jeg er ikke vild med at have sådan et stort yver. Og slet ikke, når det bringer en så mange udfordringer. Jesus. Jeg er dog ved godt mod og krydser alt hvad krydses kan, for at jeg nu kan få lidt medgang. Mit overskud er i hvert fald kommet tilbage, både i takt med at medicinen virker, men også fordi at jeg er gået ind i 6 uge efter fødslen og igen kan bevæge mig rundt som før.

Mit råd til dig

Lyt til dig selv, hvad angår amning! Virkelig. Du er ikke en dårlig mor, fordi du vælger modermælkserstatning. Dit barn er ikke mindre fantastisk end andres børn, bare fordi det ikke får modermælk. Ja, klart at modermælk har en masse fordele, men hvis det går ud over ens relation, så lad være! Så vigtigt er det altså ikke og modermælkserstatning findes jo af en årsag.

Jeg håber at alle nybagte mødre derude passer på sig selv og ikke presser sig selv, mere end hvad godt er. Jeg synes bestemt ikke at amning for enhver pris er lykken. Det fungerede ikke for mig og det er okey!

I er de bedste mødre, for lige netop jeres barn. Jeres barn ønsker sig ikke andre end jer. Husk det!

Vi snakkes!

Yaz.

 

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *